share article on facebook share article on twitter share article on google+ share article on tumblr share article on blogger share article on reddit
Обикновена чинка
Fringilla coelebs

Птица с изразен полов диморфизъм. Мъжките са със сиво-сини глава и врат, бузите, гърдите и коремът са керемиденокафяви, кафяв гръб и зеленикав кръст, а крилата са черни с напречни бели ивици. Женските са с подобно, но по-бледо сиво-кафяво оперение. Брачната песен е характерна и разнообразна и може да се чуе още от януари.

Среща се в цялата страна – от морското равнище до алпийската зона. Заселва различни типове гори, паркове, градини в населените места. През зимата образува ята по открити места, често заедно с планинската чинка. Храни се с ларви и възрастни насекоми, събира гъсеници от листата на дървета, също така и семена. Гнездото е от трева, листа, мъх, лишеи и паяжини, добре прикрито до ствол на дърво или храст. Снася 4-5 яйца през периода април-май.
Where you can find it?

Contact Us

Помощ

Информация

Web Development @ Colin Stewart © 2016, One Nature. All rights reserved.