share article on facebook share article on twitter share article on google+ share article on tumblr share article on blogger share article on reddit
Качулата чучулига
Galerida cristata

Дребна птица. Оперението й е с фини шарки в различни нюанси на кафяво, жълто и черно. От другите чучулиги се отличава по ясно забележимата качулка на главата.

Среща с в цялата страна, с изключение на високите планини и обширните горски райони. Обитава пасища, степи, пустеещи земи, често в близост до пътища и жп линии, по плажове и др. Навлиза и в селищата, а през зимата - и в покрайнините на големите градове. Не се страхува от хората и често може да се наблюдава как ходи по земята в търсене на насекоми и семена, с които се храни.

Гнездото е на земята, скрито сред някоя растителна туфа. В началото на април снася 3-5 бели яйца, напръскани със сиви, черни и кафяви точки и петънца. Мъти ги 12-13 дни. След малко повече от седмица малките напускат гнездото. Отглежда две люпила годишно.
Where you can find it?

Contact Us

Помощ

Информация

Web Development @ Colin Stewart © 2016, One Nature. All rights reserved.